Idag är det svårt att föreställa sig en tillvaro utan internet. Hela våra livspussel är beroende av en säker uppkoppling. Internet bistår med att sköta alltifrån bankärenden till mathandlingen när tiden tryter. Historien om internet är lång och vindlande – och framför allt ännu i rullning. Men när kom egentligen internet till Sverige? Och vilka implikationer kan det ha för samhället framöver? Läs mer om hur och när internet gjorde sitt intåg i de svenska hemmen och vad det betytt (och betyder) för samhällets strukturella uppbyggnad.
Internets härkomst
Låt oss först kasta oss 55 år tillbaka i tiden när allting började. Den 29 oktober 1969 är nämligen ett historiskt datum. Datorn på det amerikanska universitetet UCLA ska då skicka iväg kommandot LOGIN – men lyckas bara med bokstäverna L och O innan det blir systemkrasch. Faktum kvarstår dock att det är hit som internets första frö kan spåras.
Nätverket som utvecklades och vid den tiden enbart användes av det amerikanska försvaret bär namnet Arpanet och är internets föregångare. År 1971 dokumenteras utskicket av det första e-postmeddelandet och ett par år senare börjar själva ordet “internet” figurera. Innan internet helt och fullt letar sig till Sverige kommer det däremot att dröja till inpå 1980-talet.
Internet tangerar Sverige
För att sätta när internet kom till Sverige i perspektiv dröjer vi oss kvar en stund i 1970-talets epok. Centralt för historien är att Arpanet 1973 blir internationellt – och det via en markstation i Bohuslän. Datorn som användes var norsk men betydande för den svenska internet-historieskrivningen är att internetkontakten tog avstamp på svensk mark.
Frågeställningen när internet kom till Sverige kan inte besvaras utan att nämna KOM-systemet, vilket Internetmuseum beskriver som ”ett sorts tidigt chattrum”. Det utvecklades på Stockholms Datamaskincentral av Jacob Palme och Torgny Tholerus. 1983 är emellertid året som många anser vara startskottet för det ”riktiga internet”.
Arpanet går då över till TCP/IP, vilket relativt enkelt förklarat är en uppsättning protokoll som avgränsar hur kommunikation går till på internet. Den här utvecklingen för även med sig IP-nummer och platsangivelser på internet. Innehållet kontrolleras inte och garanti saknas för att allt kommer fram som det ska. Det är nu internet blir ett ”nätverk av nätverk”.
Internet i en svensk kontext
I ett nationellt sammanhang spelar datateknikern och internet-pionjären Björn Eriksen en huvudroll i att besvara när exakt internet kom till Sverige . Det är han som tar emot vad som brukar benämnas Sveriges första officiella e-postmeddelande (bortsett KOM-systemet). Meddelandet klockar in 14.02 den 7 april 1983 och är ett testmejl med den rafflande ämnesraden ”Hello”. Eriksen är även den som senare registrerar domänen “.se” när internet kommit till Sverige.
En annan förgrundsgestalt när internet kom till Sverige är Ulf Bilting som år 1984 var forskarassistent vid Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Det är han som står för vad Internetmuseum kallar för Sveriges ”första nod i internet”. Vid tidpunkten satte Bilting upp det första svenska IP-nätet som anslöt till det amerikanska Arpanet.
När kom internet till Sverige?
I stora drag är alltså svar på frågan “när kom internet till Sverige?” år 1984, då Bilting lyckades med att koppla upp sig till internet. Sverige skrivs därmed in i historieböckerna som ett av de första länderna att överhuvudtaget kunna skryta med en internetuppkoppling.
Under 1980-talet förblev dock internet främst ett verktyg som universitet och andra lärosäten nyttjade. När internet först kom till Sverige möjliggjorde det för forskare och studenter att kommunicera sinsemellan. Så småningom upprättades kontakt med universitetet Princeton i New York vilket gjorde att internet i Sverige kunde titulera sig internationellt.
Internet i Sverige når de breda lagren
En funktion som är inneboende i internet vilken alla mer eller mindre medvetet använder sig av är hypertext. En text kan länka vidare till andra texter och på så vis bygga nätverk. WorldWideWeb lanserades i officiella termer 1991 och introducerade fenomenet “att länka”. Efter det blev URL:er, länkar och webbadresser allmänt gods. Internets hypertextualitet kan till och med brukas av dess användare för att bilda socialt och kulturellt kapital. Via sociala plattformar kan vi länka vidare till och associera oss med sådant som bygger våra egna personliga varumärken.
Med det sagt tar internets funktion så som vi känner den sin början under 1990-talet. Från att internet kom till Sverige gör det nu entré bland de breda lagren och allt fler börjar använda internet. Swipnet blir den första kommersiella internetleverantören och år 1993 använde 1,7 procent av den svenska befolkningen internet. I slutet av 90-talet hade användarantalet ökat till ungefär en tredjedel och 2010 var siffran uppe i 91 procent av svenskarna. Från att internet kom till Sverige fram till att det började användas av gemene man, dröjde det alltså ungefär 25 år. Parallellt med att internet etablerades i svenska hem skedde det en väsentlig satsning för att introducera teknik i skolorna.
Efter att internet anlänt till Sverige kom landet att spela en viktig roll i fler historiska skeenden. Inte minst när Carl Bildt och Bill Clinton upprättade mejlkorrespondens och var de första regeringscheferna i världen att göra så.
Efter att internet kom till Sverige
En aspekt som ofta omtalas i samband med internet är hur det i viss mån kan sägas ha demokratiserat flödet av information. Internet utgör grunden för paradigmskiftet som är den digitaliserade tidsåldern och har totalt ändrat spelplanen för hur världen fungerar.
När och efter att internet kom till Sverige har även skett ett skifte till att information numera strömmar genom flera kanaler. Aftonbladet var den tidning som var allra först med att skaffa sig en hemsida. I dagens samhälle kan vi knappast föreställa oss ett scenario där nyheterna endast når oss via print. När internet kom till Sverige skapades också nya möjligheter för företag att expandera till den globala marknaden. Internet kom att bereda väg för kontaktmöjligheter utöver traditionella möten. Videokonferenser och mejl har, bland mycket annat, gravt förändrat hur vi kommunicerar med varandra.
I ett större sammanhang har internets inträde i Sverige lagt grund för vidgade möjligheter till entreprenörskap. Att skapa sig en plattform och göra sin röst och företagsidé hörd är väsentligt enklare med tillgång till internet. När internet kom till Sverige skapade det i förlängningen möjligheter för några av vårt lands mest välkända företagsledare. Ett exempel på det är Isabella Löwengrip som har sina rötter i 00-talets bloggosfär att tacka för sitt framgångsrika företag. Detsamma gäller för liknande framgångshistorier som i ett vidare sammanhang har blivit till tack vare år 1984 när internet kom till Sverige.
Internets roll i det svenska samhället
Vi har med andra ord besvarat frågan ”när kom internet till Sverige?”. Men likt internets rhizomatiska natur dyker efter det upp flertalet följdfrågor. Bland annat om internets inflytande på samhället vi lever i nu. Samt den inverkan internet i Sverige kan komma att ha på framtidens samhällsgrund. Inlemmat i internet finns inte bara friare åtkomst till information, utan även risker för vår personliga säkerhet.
Sedan internet först kom till Sverige har mycket hänt. Man brukar idag tala om ett informationssamhälle där information har ersatt mycket fysiskt arbete. Informationen som når oss via internet och de digitala kanalerna påverkar oss i allra högsta grad. Internet influerar våra köpvanor och kan förändra samhällsideal. När information flödar fritt bidrar det också i mångt och mycket till att forma hegemoniska åsikter.
Till stor del formas och dissemineras åsikter och ideal via internets sociala plattformar. Sett från när internet först kom till Sverige blev forum som Lunarstorm och Skunk vår första erfarenhet av dessa. När Web 2.0 fick ordentligt fotfäste introducerades svenskarna för exempelvis Facebook, Youtube och Instagram. Men här lagras även information om oss vilket ligger till grund för het debatt om integritet och personuppgifter. En diskussion vi ännu inte sett slutet på.
Sverige får nya internet-rum
På de 40 år som gått sedan Ulf Biting först anslöt Sverige till internet har fenomenet sett upp- och nedgångar. När internet kom till Sverige växte i dess kölvatten fram en enorm framtidstro jämte den digitala utvecklingen. Bakslaget kom så småningom i form av it-bubblan som sprack, vilket följdes av ett enormt börsras. Som vi sett fortsatte dock digitaliseringen sin frammarsch och har ändrat villkoren för hur vi lever våra liv.
Sedan internet kom till Sverige kretsar vår tillvaro inte längre enbart kring fysiska platser. Rum är inte längre bara rumsliga utan digitala med andra spatiala förutsättningar. Mötesrum har fått konkurrens av plattformar som Google Meet och Zoom. Flådiga spelhallar har flyttat in i online-casinon och det går att besöka butiker under dygnets alla timmar i och med e-handeln. Tack vare smartphones bär vi ständigt med oss ett oändligt antal ”rum” i byxfickan. När internet kom till Sverige 1984 fick det på sikt en ofattbart stor påverkan på svenskens vardag.
2020-talets internet i Sverige
Från första milstolpen i historien om när internet kom till Sverige, är landet inte längre autonomt på samma sätt som innan internets ankomst på 80-talet. Internet kopplar samman världen och har – som vi varit inne på – både för- och nackdelar. Begreppet ”Big Tech” som påvisar hur it-sektorn domineras av några få företag har blivit ett trendord. Något som även sätter Sverige i ett globalt sammanhang.
Internets ankomst till Sverige har således förändrat hur vi kommunicerar med varandra och resten av världen. Tack vare att internet kom till Sverige har möjligheter öppnat upp sig och världsbilden expanderat för vårt annars tämligen isolerade land i norr. När internet kom till Sverige länkade det oss kort gott samman med resten av världen på ett annat vis. Internets historia i Sverige är dock ständigt pågående och kommer därför att fortsätta skrivas.