fre. okt 18th, 2024
ett a4 papper

Att ha koll på hur många ord som får plats på ett A4 är viktigt när man ska göra en utskrift eller formatera en text som ska användas digitalt. I den här guiden går vi igenom vilka faktorer som påverkar hur många ord ett A4 rymmer, inklusive textstorlek, marginaler, radavstånd och ordlängd. Det gör att du får en bättre uppfattning om hur många ord du ska skriva vid olika tillfällen.

Dessa faktorer avgör mängden ord på ett A4

Det som avgör hur många ord som får plats på ett A4 är:

  • textstorlek – storleken på bokstäverna
  • marginaler – avståndet mellan texten och papprets kant
  • radavstånd – avståndet mellan raderna
  • ordlängd – långa ord tar upp mer plats jämfört med korta

Så många ord är ett A4

Nedan har vi sammanställt hur många ord som ett A4 rymmer beroende på textstorlek och radavstånd. Vi har utgått från standardmarginalen, vilket i de flesta fall är 2,54 cm, och typsnitt arial eller times new roman.

Textstorlek 10 punkter, radavstånd 1,0: 600-700 ord

Textstorlek 10 punkter, radavstånd 1,5: 550-650 ord

Textstorlek 12 punkter, radavstånd 1,0: 500-550 ord

Textstorlek 12 punkter, radavstånd 1,5: 400-450 ord

Textstorlek 14 punkter, radavstånd 1,0: 400-430 ord

Textstorlek 14 punkter, radavstånd 1,5: 350-400 ord

Notera att antalet ord är ungefärligt och kan variera från fall till fall beroende på hur luftig texten är. Om texten till exempel består av flera kortare stycken, tabeller eller dialog kommer den sannolikt att innehålla färre ord än om den består av tjockare stycken.

Hur stort är ett A4?

A4 är en standardstorlek, och är alltid 210 x 297 mm. 

Nedan är en tabell för hur den verkliga storleken på texten när den skrivs ut på ett A4.

TeckenstorlekMått
10 punkter3,53 mm
12 punkter4,233 mm
14 punkter4,93 mm

Hur påverkas ordantalet av olika faktorer?

Teckenstorlek

Text- eller teckenstorleken bestämmer storleken på bokstäverna, och därigenom även hur många ord som får plats på papperet. Samtidigt är det viktigt att vara medveten om att den faktiska storleken på olika typsnitt kan variera, och att vissa typsnitt tar upp mer plats än andra trots samma teckenstorlek.

Marginaler

Marginaler är utrymmet mellan texten och papprets kant. Genom att minska eller öka avståndet däremellan får du plats med mer respektive mindre text. Om du inte får fria tyglar med textens format och utseende bör du dock undvika att ändra detta avstånd, då det kan leda till att texten blir svårläst.

Radavstånd

Avståndet mellan raderna avgör hur luftig texten blir – och hur många ord som får plats på pappret. Radavstånd 1,0 har inget extra utrymme mellan raderna, till skillnad mot radavstånd 1,5 och 2,0 som gör att texten tar upp mer vertikalt utrymme.

Format

Hur texten är formaterad är avgörande för hur mycket utrymme texten tar upp. Om du till exempel väljer att lägga in tabeller eller göra listor, kommer texten ta upp mer plats. 

Se alltid över uppdragets specifika krav 

För att slippa hamna i en situation där du behöver försöka få in fler eller färre ord på ett A4 bör du alltid se över uppdragets specifika krav innan du påbörjar arbetet. Det gör att du kan planera ungefär hur många ord du ska skriva, och kan se till att texten blir läsbar och är anpassad efter den aktuella målgruppen. Detta är särskilt viktigt när det gäller ett skoluppdrag eller när information ska förmedlas. Annars finns risken att du blir underkänd eller att informationen inte når mottagaren.

Anpassa formatet efter det som ska förmedlas

Såvida du inte har fått strikta order kring hur en text ska formateras har du möjlighet att anpassa dess utseende efter det som ska förmedlas, och på så sätt se till att informationen blir lättare att till sig. Om du till exempel ska skriva en lista med saker som en barnen på en förskola ska ha med sig när de ska på utflykt kan du skriva det på olika sätt:

Du kan skriva det som kontinuerlig text:

Hej! Imorgon ska vi på utflykt. Barnen ska ha med sig matsäck, vantar, mössa, regnkläder (om det regnar) extra mellanmål, extra strumpor och sittunderlag. Hälsningar från pedagogerna 

Fördelen med att skriva det på det här sättet är att texten inte tar upp särskilt mycket plats, men å andra sidan känns det inte särskilt överskådligt och föräldrarna kan lätt missa någon punkt.

Du kan också skriva det som en lista:

Hej!

Imorgon ska vi på utflykt.

Barnen ska ha med sig:

  • matsäck
  • vantar 
  • mössa
  • regnkläder (om det regnar)
  • extra mellanmål
  • extra strumpor
  • sittunderlag.

Hälsningar från pedagogerna

Även om den här versionen tar upp mer vertikal yta gör punktlistan att den blir lättare att läsa, vilket kan motverka att föräldrarna glömmer att packa ner sakerna.

Vad ska man göra om ens text inte får plats på ett A4?

Om du står inför dilemmat att din text inte får plats på ett A4 och inte får vara längre än så är vårt generella tips att försöka korta ner texten istället för att experimentera med textstorlekar, marginaler och radavstånd. Det finns nämligen en viss risk att textens läsbarhet försämras, det vill säga att texten blir svårare att läsa och ta till sig. Gå istället genom vad du har skrivit och fundera på om du kan formulera dig bättre eller ta bort onödiga ord. Förutom att uppgiftens formella krav uppfylls kan det många gånger leda till att du får betydligt mer trevlig och lättläst text – något alla vinner på.