tor. sep 19th, 2024

Rabbel 

Rabbel 

Välkommen till ditt dagliga ordspel Rabbel! Rabbel är perfekt för dig som vill utmana dig själv och utveckla ditt ordförråd. Varje dag kan du återkomma till Rabbel för att se dina nya bokstäver och hitta nya ord. Efter varje avslutad dag kommer du även att kunna ta del av de ord som fanns gömda i föregående dags Rabbel. Rabbel visar dig även hur många av dessa ord du lyckades att hitta, samt poängen som du fick. 

Innan du påbörjar din första omgång Rabbel så ska du få en genomgång av spelets regler. 

Rabbels spelregler

Spelet går ut på att hitta alla de ord som gömmer sig i det aktuella rutnätet som är skapat av olika bokstäver. Det finns fyra regler som du ska tänka lite extra på när du spelar Rabbel. 

  1. Du bildar orden genom att ansluta de avgränsade bokstäverna till varandra. 
  2. Du kan bara använda varje bokstav en gång per ord. 
  3. Ett ord måste innehålla minst 3 bokstäver. Kom ihåg att ju längre ord du hittar desto fler poäng får du!
  4. Orden som du skapar måste finnas med i SAOL och vara i dess grundform. Orden är inte skrivna med stora bokstäver, accenter eller bindestreck. 

Rabbel ledtrådar

Till vänster om spelplanen ser du Rabbels utmaningarna för dagen. Utmaningarna handlar om att nå ett visst antal poäng, exempelvis kan dagens första utmaning vara att få 43 poäng medan dagens andra utmaning är att få 86 poäng. 

Självklart får du en belöning efter att du har klarat av en av Rabbels utmaningar. När du har klarat av dagens första utmaning, som i det här exemplet är att få 43 poäng, kommer du att få en ledtråd i form av en siffra i hörnet av varje bokstav. Siffran visar dig hur många ord som finns kvar på Rabbel spelplanen som börjar med just den bokstaven. Om det inte finns en siffra i hörnet så betyder det att det inte finns några ord kvar som börjar med just den bokstaven. Om en bokstav blir grå så betyder det att denna bokstav inte längre finns kvar i något ord. 

Bra att veta om Rabbel

Utöver reglerna som finns när du spelar Rabbel är det även bra att ha koll på det som finns bredvid spelplanen. 

Till vänster om spelplanen finns det en kolumn med namnet “Hittade ord”. Här kan du se hur många ord det finns, samt hur många ord du har hittat med 3, 4, 5, 6, 7 och 8 bokstäver. När du hittar ett ord placerar Rabbel det under det antal bokstäver som ordet har. Du kan då se ditt ord samt hur många ord du har kvar i den aktuella kategorin. Om du inte vill se orden kategoriserade i längd kan du välja att se dem i ordningen istället. Då visas orden i den ordningen som du har hittat dem. Kom ihåg att du kan trycka på varje hittat ord för att se deras betydelse i SAOL!

En bra knapp att ha koll på är den rundade pilen till höger om ordräknaren på spelplanen. När du trycker på den rundade pilen roterar spelplanen och du kan se bokstäverna ur en annan vinkel. 

Högst upp till vänster hittar du dina prestationer och din statistik. Trycker du på de tre strecken kan du se alla prestationer som du lyckats med i Rabbel. Allt ifrån hur många pussel du klarat till om du lyckades att  hitta ett av de längsta orden som ditt första ord i ett av pusslen. På symbolen bredvid de tre strecken, som ser ut som en prispall, kan du följa din egen statistik. Här kan du se hur många pussel du spelat, dina vinster och dina segersviter. 

Så vad väntar du på? Sätt dig tillrätta och starta ditt första, av många, dagliga spel av Rabbel!